Vanuit een multidisciplinaire insteek (psychologie en gynaecologie) gaat deze cursus over het werken met vrouwen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt rondom de bevalling en als gevolg daarvan PTSS(-klachten) en / of angst voor een nieuwe bevalling hebben ontwikkeld. Cursisten krijgen de laatste wetenschappelijke inzichten aangereikt over EMDR in de zwangerschap en in de postpartumperiode.
In deze cursus leren cursisten tevens over belangrijke aspecten van de therapeutische relatie bij het behandelen van bevallingsgerelateerde PTSS en angst. Waar let je op bij het intakegesprek en hoe maak je op basis van al die ervaringen in het peripartum een targetselectie voor de EMDR-behandeling? Wat doe je als de EMDR vastloopt en welke cognitieve interweaves kun je dan inzetten?
Bij een nieuwe zwangerschap ervaren vrouwen vaak angst voor de bevalling als ze een eerdere traumatische bevallingservaring hebben meegemaakt. Hoe ga je als behandelaar om met de baby en hoe besteed je aandacht aan de verbinding tussen de zwangere vrouw en haar ongeboren baby tijdens de EMDR-behandeling?
Aan de hand van een casus worden alle fases van de EMDR-behandeling doorlopen. Daarnaast wordt ingegaan op multidisciplinaire samenwerking zodat een angstige zwangere de bevalling met vertrouwen in kan gaan. We bespreken veel voorkomende vragen uit de klinische praktijk en er zal tevens ruimte zijn voor eigen casuïstiek.
Leerdoelen
Na afloop van de cursus hebben deelnemers meer kennis van
- traumatische en ingrijpende gebeurtenissen binnen het gehele spectrum van zwangerschap tot en met de postpartumperiode;
- de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot bevallingsgerelateerde PTSS, oorzaken en gevolgen, risicofactoren en preventie;
- de plek die EMDR in de behandeling inneemt bij bevallingsgerelateerde PTSS en angst voor de bevalling;
- belangrijke aspecten van de therapeutische relatie bij deze kwetsbare doelgroep.
Na afloop van de cursus kunnen de deelnemers
- een goede targetselectie maken voor de EMDR behandeling;
- de ongeboren baby betrekken bij de EMDR behandeling;
- verschillende cognitieve interweaves inzetten om een EMDR-proces vlot te trekken;
- een EMDR-sessie positief afsluiten middels een imaginatie;
- samen met de cliënt een Therapeutische Gebruiksaanwijzing schrijven ter voorbereiding op een nieuwe bevalling en als aanvulling op de BevalKaart of een ander geboorteplan.
Setting: 1 daagse online cursus
- Interactieve, plenaire presentatie.
- In subgroepen opdrachten of thema’s bespreken en uitkomsten plenair terugkoppelen.
- Casuïstiek bespreken.
Voor wie
Deze cursus is geschikt voor behandelaars die in de (volwassenen- of jeugd-) GGZ werkzaam zijn en op zijn minst een door de VEN erkende basisopleiding EMDR hebben gevolgd. De cursus sluit het beste aan als je ook de EMDR vervolgopleiding hebt gedaan. Bij voorkeur heeft men een pas bevallen of zwangere vrouw in behandeling (gehad) zodat met casuïstiek gewerkt kan worden, maar behandelaren die werken met deze doelgroep ambiëren zijn ook van harte welkom.
LET OP: Cursisten dienen een door de VEN erkende EMDR-basiscursus gevolgd hebben !
Data 1 daagse cursus:
– Dinsdag 3 december 2024, van 9.30 tot 17.15 uur
– Zaterdag 5 april 2025, van 9.30 tot 17.15 uur
– Dinsdag 7 oktober 2025, van 9.30 tot 17.15 uur
Accreditatie
Verleend door VEN (6 punten, smal), VGCt (6 punten) en NIP (7 punten, ELP)
Toets
Er is geen toets. Er is een e-learning van 60 minuten (video’s) die voorafgaand aan de cursus dient te worden doorlopen.
Certificaat
Deelnemers ontvangen desgewenst een certificaat van deelname
Over de instructeur
Simone van Leipsig - Beekman & Claire Stramrood
Drs. Simone van Leipsig-Beekman is GZ-psycholoog, Supervisor VGCt en EMDR Practitioner. Zij werkt als vrijgevestigd psycholoog en heeft als aandachtsgebied psychische klachten rondom een (onvervulde) kinderwens, zwangerschap, bevalling en moederschap. In haar praktijk PsyNataal werkt zij tevens met schematherapie bij moeders met milde persoonlijkheidsproblematiek en ontwikkelingstrauma. Daarnaast is zij mede-coördinator van de EMDR Special Interest Group 'Zwangerschap en Geboorte'. Dr. Claire Stramrood is werkzaam als gynaecoloog en houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met bevallingsgerelateerde PTSS en trauma. Zij deed en doet onderzoek naar risicofactoren, behandeling en preventie, en was o.a. voorzitter van de landelijke richtlijncommissie 'Bevallingsgerelateerde PTSS'. Als eigenaar van Beval Beter organiseert zij nascholingen voor professionals over o.a. preventie van en begeleiding na traumatische bevallingservaringen.
Cursusoverzicht
Voorbereiding op de nascholing EMDR bij bevallingsgerelateerde PTSS en angst | 01:00:00 |
E learning
Heel duidelijk en helder verwoord en uitgelegd. Fijn en makkelijk om naar te luisteren!