Probeer flexibel in je hoofd te zijn.
Eerlijk is eerlijk: Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat bedoel ik ermee?
Neem als voorbeeld pijnstilling tijdens de bevalling. Stel je voor dat er 3 vrouwen zijn.
Mw. A zegt “Ik ga absoluut zónder pijnstilling bevallen. Dat hebben vrouwen duizenden jaren zo gedaan. Mijn lijf is er voor gemaakt.”
Mw. B zegt “Ik wil zeker weten een ruggenprik. Onnodig pijn lijden wil ik écht niet. Eigenlijk zou ik wel willen worden ingeleid, dan weet ik zeker dat ik niet te laat ben”.
Mw C zegt “Ik wil het liefst zonder ruggenprik of morfinepompje bevallen. Er zitten ook risico’s en nadelen aan. Ik heb ademhalingsoefeningen geleerd en wil graag in het bevalbad. Maar als de pijn me toch tegenvalt, of mijn bevalling duurt heel lang, dan is het fijn als ik wel pijnstilling kan krijgen. Dan weet ik ook wat de mogelijkheden zijn, maar ik laat me natuurlijk ook adviseren door mijn verloskundige”
Wie denk jij dat de grootste kans op een positieve bevallingservaring heeft?
Als je het zo leest is het antwoord denk ik niet zo moeilijk: mw C. Zij is flexibel in haar hoofd, goed geïnformeerd. En misschien nog wel het belangijkste: Ze heeft vertrouwen in zichzelf en haar zorgverleners. Oók als het anders loopt dan ze had gehoopt of verwacht.
Dat flexibel zijn in je hoofd heeft de één van nature meer dan de ander. Hier actief over nadenken en mee bezig zijn kan je wel al helpen. En je kunt het ook trainen, bijvoorbeeld met Mindfulness – en er zijn ook mindfulness zwangerschapscursussen!
Hoe dan ook kan het helpen om je te realiseren dat een bevalling niet een kwestie is van succes of falen. Sterker nog: voor heel veel dingen geldt simpelweg dat je geluk of pech hebt.