Over Claire

Gynaecoloog dr. Claire Stramrood

“Als gynaecoloog zie ik van dichtbij hoeveel impact een positieve of een traumatische bevallingservaring kan hebben.

Als expert op het gebied van bevallingsgerelateerde PTSS en trauma zet ik me in voor bewustwording en delen van kennis op dit gebied.”

Fotograaf: Zalmiy Paaez
10+ jaar ervaring in de geboortezorg
15+  jaar ervaring als onderzoeker
20+ jaar ervaring als
docent
Al jaren doe ik onderzoek naar bevallingsgerelateerde PTSS en trauma. Eerst voor mijn promotieonderzoek vooral naar hoe vaak dit voorkomt en bij wie, en de laatste jaren steeds meer naar preventie en behandeling. Met regelmaat geef ik ook les aan de opleidingen voor verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen, en steeds vaker gaat dat over wat wij als zorgverleners kunnen doen om bij te dragen aan een positieve bevallingservaring. Als voorzitter van de commissie die de landelijke richtlijn ‘Bevallingsgerelateerde PTSS’ heeft geschreven ben ik ook heel blij (en trots!) dat dit onderwerp nu onderdeel is van standaard beleid.
Ik vond het méér dan tijd om al mijn kennis en ervaring te bundelen op deze website en in de scholingen die ik geef.

Mijn eigen ervaring met zwanger zijn en bevallen heeft mijn passie en missie alleen maar versterkt. Waar mijn eerste bevalling eindeloos duurde en gepaard ging met de nodige interventies, werd mijn tweede kind thuis, vlot en in bad geboren. Medisch gezien een wereld van verschil, maar tóch waren ze beide positieve ervaringen, en ben ik nog nooit in mijn leven zo trots geweest. Dat kwam deels door mijn eigen voorbereiding, met een open mindset en realistische verwachtingen, en door de steun van mijn partner. Maar ook cruciaal was de super fijne begeleiding van een vertrouwde collega & vriendin, die er beide keren de hele bevalling bij was. En het feit dat ik door haar en andere zorgverleners werd gehoord en gezien, de tijd kreeg, informatie kreeg en zelf kon (mee)beslissen. Kortom: continuïteit van zorg, een vertrouwd gezicht, informed consent, veiligheid en regie.

Ik gun dat elke barende vrouw
Fotograaf: Zalmiy Paaez

Expert voor:

Lid van:

Gecertificeerd:

© 2024 Beval Beter