Nascholing

Nascholing op locatie

Wat leuk dat je interesse hebt in een nascholing!

Dr. Claire Stramrood van Beval Beter kan een scholing op locatie (in-company) geven voor jouw VSV/IGO, ziekenhuis, verloskundigenpraktijk, opleiding of organisatie. Een presentatie / bijdrage aan jullie symposium, congres of refereeravond is ook mogelijk.

Wat voor soort scholingen zijn er mogelijk?

1.  Geboorteplan: De BevalKaart

2.
Bestaande scholing

3.
Bijdrage
symposium

4.
Interactieve workshop

5.
Scholing
op maat


1. De BevalKaart: het evidence-based Geboorteplan

• Hoe zorg je dat een Geboorteplan bijdraagt aan een positieve bevallingservaring,
in plaats van aan teleurstelling?

• Hoe help je cliënten/patiënten hun wensen rondom de bevalling zó te formuleren, dat deze thuis én in het ziekenhuis, bij fysiologie én bij een medische bevalling, realistisch zijn?

• Hoe zorg je dat jij als zorgverlener dan óók gewoon fijn en veilig je werk kunt doen? 

Maak kennis met hét evidence-based geboorteplan: de BevalKaart.

De BevalKaart wordt in steeds meer VSV’s, ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken gebruikt als het standaard geboorteplan. Willen jullie dit ook?

Wanneer jullie met de regio (VSV/IGO) of als ziekenhuis de BevalKaart willen gaan gebruiken is er het volgende aanbod:

Interactieve scholing van 2 uur bij jullie op locatie, voor max. 25 deelnemers.

Aan bod komt: 
• Verbreding en verdieping t.a.v. hoe geboorteplannen zinvol kunnen worden ingezet (en wanneer ze mogelijk contraproductief zijn)
• De evidence achter de BevalKaart
• Toelichting over de inhoud van de BevalKaart
• Handige tips voor het gebruik in de praktijk. 

Een handig overzicht over werken met de BevalKaart voor iedereen in jullie team (1 A4).

2 keer online Q&A van 30 minuten in het eerste jaar na implementatie van de BevalKaart. Ik denk mee over jullie uitdagingen en je kunt al je vragen stellen. Er is ook de mogelijkheid om lastige casuïstiek te bespreken. Bijvoorbeeld tijdens een VSV avond.

2 keer per jaar een mailing voor alle gebruikers van de BevalKaart met tips en updates over werken met geboorteplannen, omgaan met lastige wensen. 

De BevalKaart gepersonaliseerd met jullie eigen logo (t.w.v. 97 euro)

• Extra online scholing van 1 uur voor de medewerkers die niet bij de interactieve scholing konden zijn (t.w.v. 297 euro)

Naast het gebruik van de BevalKaart is het sterk aan te raden om ook een “Dit is Standaard”-kaart te ontwikkelen: Een overzicht van wat de zwangere en haar partner mogen verwachten van de zorg(verleners) in het VSV. 

Doel:
– meer realistische verwachtingen m.b.t. verloop en logistiek van de bevalling
– verminderen van “ruis” in het geboorteplan (dat er veel dingen staan die toch al standaard worden gedaan)
– vergroten van vertrouwen door het uitdragen van een gezamenlijke visie van de 1e en 2e lijn. 

Je kunt daarom kiezen om toe te voegen aan bovenstaand aanbod het begeleiden van de ontwikkeling van een “Dit is standaard”-kaart: 

 

Hiervoor worden 3 sessies van 2.5 uur gepland met 3 tot 8 afgevaardigden uit het VSV. De eerste sessie betreft het omschrijven van een gezamenlijke visie en formuleren van kaders/randvoorwaarden (vorm, taalgebruik, lengte, diepgang van de informatie etc.). In de tweede sessie wordt de inhoud van de informatie geformuleerd aan de hand van de template. Deze wordt vervolgens teruggekoppeld aan de achterban voor commentaar (VSV bestuur of een grotere groep zorgverleners). In de derde sessie wordt de feedback verwerkt en de (definitieve) versie voor accordering gemaakt. Het vormgeven en drukken van de dit-doen-we-standaard-kaart valt buiten deze offerte.

 

Hierbij ontvangen jullie tijdelijk gratis 30 minuten extra Q&A (t.w.v. 147 euro)

2. Bestaande scholingen

Er zijn een aantal scholingen die ik al heel vaak heb gegeven, en die ik ook bij jullie op locatie kan komen geven. De tijdsduur varieert van 3 uur tot 6 uur.

Het voordeel hiervan is dat deze al helemaal zijn ontwikkeld. Dit maakt het de meest voordelige optie als jullie een nascholing zoeken van 1 dagdeel of een hele dag

Welke nascholingen zijn dit? (Klik op de naam voor meer info)

3. Een een bijdrage aan een symposium / congres / refereeravond

Ben je op zoek naar een spreker voor je symposium, congres of refereeravond? 
Leuk! Afhankelijk van jullie wensen en programma kan ik een voordracht houden van tussen 30 en 90 minuten. Inspirerend, met humor, en een vleugje (zelf)spot. 

Ter inspiratie, een aantal onderwerpen waarover ik eerder een verhaal heb gehouden: 

“Ja ja, goede communicatie, natuurlijk, maar.. in spoedsituaties lúkt dat gewoon niet”. Dit hoor ik heel vaak in de scholingen die ik geef.
Maar is dat wel echt zo? 
In een spoedsituatie is duidelijke, volledige, empathische communicatie soms wél heel lastig. We zijn zó druk met handelingen om een medisch probleem op te lossen of te voorkomen, dat we niet altijd voldoende oog (kunnen) hebben voor goede communicatie.
Ik bespreek 5 praktische tips waardoor je véél beter in staat zult zijn om ook in spoedsituaties super duidelijk en empathisch te communiceren. 

Goed om te weten: ook relevant buiten de geboortezorg! Dus voor een andere beroepsgroep kan ook. 

Over wat je als geboortezorgverlener moet weten en kunnen, en wanneer je doorverwijst (en hoe, en naar wie).
Aan bod komen o.a.: (Postpartum) depressie, postpartum psychose, angststoornissen, trauma/PTSS, borderline persoonlijkheidsstoornis en autisme. 

Over (on)realistische verwachtingen over de bevalling, de valkuil van succes en falen, de cruciale rol van pech en geluk. En hoe we de huidige generatie zwangere vrouwen goed kunnen voorbereiden op de bevalling. 

Over hoe 1e en 2e lijns zorgverleners kunnen samenwerken in realistische voorbereiding op de bevalling. En hoe zorgverleners en zwangeren sámen kunnen zorgen voor een positieve bevallingservaring. Over verwachtingen over en weer; Waarom zorgverleners heel blij zijn met goed geïnformeerde zwangeren; Én waarom zorgverleners niet altijd op kritische zwangeren en hun wensen zitten te wachten (en ze soms zelfs heel lastig vinden..)

*bekend Afrikaans spreekwoord, vaak geciteerd door Nelson Mandela. 

Over hoe we geboorteplannen zó kunnen gaan gebruiken dat ze helpen bij een realistische voorbereiding met positieve mindset, én ons als zorgverleners niet confronteren met hele scripts en eisenlijstjes.

Zie ook HIER.

Met veel casuïstiek en gebaseerd op de richtlijn ‘Zwangerschap en bevalling als oorzaak van ongeschiktheid voor haar arbeid (herzien 2021)’

4. Interactieve workshop

Een interactieve workshop (‘Hackathon’), waarbij ik jullie begeleid om in 2 tot 3 uur met je team tot 1 of meer concrete verbeterpunten te komen waarmee je DIRECT kunt beginnen met implementeren!

Van te voren kies ik met jullie organisator(en) een relevant en haalbaar thema uit. Op de dag zelf geef ik een korte presentatie, en dan gaan jullie zelf aan de slag!

De resultaten uit brainstorms in kleine groepjes worden plenair gedeeld, en gezamenlijk besluiten jullie WAT jullie per direct anders willen gaan doen. Ik help je meedenken HOE.

Qua thema’s kun je denken aan:

5. Scholing op maat

Vertel me wat je wil, en ik laat je weten wat ik voor jullie kan betekenen!

Neem vrijblijvend op via de contactpagina.

FAQ

Alle nascholingen worden gegeven door dr. Claire Stramrood, gynaecoloog. Zij is gespecialiseerd in psychische klachten rondom zwangerschap en bevalling, en in het bijzonder in bevallingsgerelateerde PTSS en trauma.

Voor sommige trainingen wordt samengewerkt met andere experts, waaronder klinisch verloskundige Esther George en GZ-psycholoog drs. Simone van Leipsig-Beekman

Nagenoeg alle scholingen zijn geschikt voor geboortezorgverleners: verloskundigen, obstetrie-verpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, doula’s.

GGZ-professionals met affiniteit, expertise of interesse in de peripartum psychologie zijn ook van harte welkom: (GZ-)psychologen, psychiaters, SPV/CPVers, IMH-specialisten en (medisch) maatschappelijk werkenden.

Een scholing voor een (andere) specifieke doelgroep is ook mogelijk: huisartsen/HAIOs, POH-GGZ, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen etc. Overleg gerust over de mogelijkheden.

Bij jullie op locatie! Wel zo fijn, hoef je niet het halve land door te reizen. Er is een rustige ruimte nodig met beamer + scherm, geluidsinstallatie en tafels/stoelen. Evt. catering is helemaal afhankelijk van jullie wensen. Doordat jullie hiervoor zorgen, kunnen de prijzen vriendelijk blijven. Sommige scholingen kunnen ook online. We maken dan gebruik van MS Teams. 

Een aantal van de bestaande scholingen zijn geaccrediteerd voor verschillende beroepsgroepen.

Preventie van traumatische bevallingservaringen
– KNOV ( 3 pt, categorie A)
– NVOG (3 pt)
– V&VN – VOG (2 pt) 

Masterclass
– KNOV (5 pt, categorie A) 

EMDR
VEN (6 pt, smal)
– VCGt (6 pt) 
– NIP (7 pt, ELP)

Accreditatie kan altijd worden aangevraagd. Zonder uitzondering zijn de accreditatieaanvragen van Beval Beter tot nu toe altijd goedgekeurd. 

Beval Beter kan de accreditatie aanvraag verzorgen tegen de daarvoor geldende tarieven (2024: NVOG € 242,00, KNOV € 181,50, V&VN € 211,75). 

Echter, meestal is het goedkoper (of zelfs kosteloos) als jullie als organisatie zelf de aanvraag doen. 

Informeer naar de mogelijkheden. 

Obv jullie wensen en het soort scholing maak ik altijd een offerte op maat. 

Jullie investering is daarnaast afhankelijk van het aantal personen, de duur van de scholing, voorbereidingstijd van de trainer, reiskosten, en of één of twee docenten de nascholing geven. En of het een bestaande scholing is, of dat ik deze speciaal voor jullie ontwikkel. 

Na een oriënterend gesprek over jullie wensen ontvang je een vrijblijvende offerte. 

Alle scholingen van Beval Beter zijn vrijgesteld van BTW

Beval Beter is als organisatie geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Korte BeroepsOpleidingen), en Claire Stramrood is als docent ook geregistreerd bij het CRKBO.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je hier even over na wilt denken of wilt overleggen met een collega of leidinggevende. 

Twijfels die we eerder hoorden:

“Misschien kan ik beter 1 of 2 medewerkers de (online) scholing bij Beval Beter laten volgen?”. Een scholing voor je team is inderdaad een investering, maar uit ervaring kunnen we zeggen dat wanneer je met (een groot deel) van je team een scholing volgt, dit zomaar zou kunnen leiden tot: grote of subtiele veranderingen, collectieve bewustwording, nieuwe ideeën, elkaar bevragen, de neuzen dezelfde kant op, en op een positieve manier met het onderwerp aan de slag. 

“Het is wel een hoop geld”. Een scholing voor je team is inderdaad een investering. Een aantal overwegingen: Hoeveel zou de investering per medewerker zijn voor deze scholing? En bedenk dan dat de prijzen voor de gemiddelde scholing met individuele inschrijving tegenwoordig ligt op tussen de 200 en 400 euro per dag. Nagenoeg altijd loont het dus om een in-company scholing te doen als meerdere medewerkers de scholing willen volgen. Ook goed om te realiseren dat de tijd die voor de docent(en) in een scholing gaat zitten (veel) meer is dan de uren dat je medewerkers aanwezig zijn – er is overleg met jou/jullie, en soms het ontwikkelen van een training vanaf de tekentafel. 

“We zijn al zo druk”. Het is altijd keuzes maken waar je – zelf of als organisatie – je tijd en middelen aan uitgeeft. Voor de twijfelaars, wat feedback die regelmatig wordt gegeven: “Dit was echt een avond vol eye-openers. Vooral dat met kleine dingen anders doen, je zoveel impact kunt hebben. Echt mooi”.
En, niet onbelangrijk: “De tijd vloog voorbij. Vaak vind ik het lastig om zo lang mijn aandacht ergens bij te houden, maar dit was zo inspirerend en interactief, dat het me geen enkele moeite kostte”.
Bij de organisaties waar ik een traject mee aanga hoor ik vaak “Ik dacht dat aandacht voor al die dingen als communicatie en behoefte peilen en intunen op de zwangere zo veel moeite zou kosten. Maar dat valt echt reuze mee, en mijn werk is er serieus leuker door geworden!”. 

“Wat ik hierboven lees sluit niet precies aan bij wat wij willen als organisatie”. Beval Beter geeft maandelijks scholingen op maat. Het is dus geen probleem als de bestaande scholingen qua inhoud, tijdsduur of doelgroep nét wat anders zijn dan wat jullie zoeken. We kunnen hier samen over brainstormen. Als jullie wensen niet binnen mijn expertise vallen, of ik denk dat het goed is om de scholing samen met een collega te geven, dan geef ik dat uiteraard aan. Het meest effectief is om een belafspraak in te plannen, waarbij je me jullie wensen vertelt. Ik stuur je dan een offerte met een aantal mogelijkheden.  

Vrijblijvend gesprek?

Neem gerust contact op voor een gesprek! Dat kan via het contactformulier

Nieuwsbrief voor zorgverleners

Nieuwsbrief voor (aanstaande) ouders

© 2024 Beval Beter