De Omdraai-Techniek

dr. Claire Stramrood
  | 
29 mei 2024

Had je deze post gelezen, over hoe GZ-psycholoog Maartje de baby van Sally wilde betrekken bij de EMDR sessies in de zwangerschap?

Er was nog wel een ‘dingetje’ met deze casus….

Maartje mailde mij er een paar weken later over. Linde, de verloskundige van Sally had contact met haar opgenomen; Sally had namelijk nooit haar eerdere traumatische bevallingservaring met haar verloskundige nabesproken. Te moeilijk, te confronterend, ze durfde het niet. Nu wel!

Maar Linda zag er zelf een beetje tegenop….. Niet alleen omdat zij zélf deze bevalling (deels) had begeleid, maar ook omdat ze niet zo goed wist wat ze kon doen wat helpend was voor Sally.

“Laat haar mij anders bellen”, zei ik. Linda en ik bespraken een aantal concrete, neutrale vragen die zij als verloskundige kon stellen, en dat vooral luisteren heel helpend is.

En – misschien nog wel het allerbelangrijkste – erkennen van de gevoelens van Sally. Dat kan zónder toegeven dat je iets fout hebt gedaan (als je dat vindt, tenminste), zónder het handelen van je collega’s af te vallen, en ook zónder allerlei redenen of argumenten te geven om te verdedigen hoe dingen zijn gegaan.

Ik noem dit de ‘Omdraai-Techniek’:
In plaats van “Ik snap dat het rot was dat je 3 uur op de ruggenprik moest wachten, MAAR het was ook heel druk en de anesthesioloog was met een spoedoperatie bezig”,
draai je het om én koppel je het los.
Dus: “Ja, ik weet het nog wel. De nacht dat jij beviel was echt een enórm drukke nacht, en het was super balen dat de anesthesioloog ook een tijd bezig met een spoed operatie. // Wat ontzettend rot voor jou dat jij daarom zo lang op pijnstilling moest wachten, terwijl je daarvoor naar het ziekenhuis ging. Ik kan me goed indenken dat dat een heel nare ervaring is geweest.”.
GEEN “MAAR” dus!

Linda had zo praktische handvaten om ook zelf met vertrouwen het gesprek met Sally aan te gaan. Ze vonden het gelukkig beiden een fijn gesprek. Voor Sally zorgden EMDR behandeling en het gesprek met haar verloskundige ervoor dat ze met vertrouwen haar tweede bevalling tegemoet ging.

De Omdraai-Techniek is één van de concrete, praktische tips uit de scholing ‘Begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring’.
Je kunt je nog inschrijven voor donderdag 13 juni (1330-1630 uur):

Geaccrediteerd door:
– KNOV (3 punten, categorie A)
– NBvD (3 punten)
– KCKZ (3 punten)

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "De Omdraai-Techniek"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Beval Beter