“Pijn is fijn”. Grapjas.

dr. Claire Stramrood
  | 
2 september 2021

— “Pijn hoort er bij”
— “Met pijnstilling heb je het niet écht helemaal zelf gedaan, je kind baren”
— “Vroeger deden we het toch ook zonder !?!”

Het is nog nét geen ‘pijn is fijn’, maar hoe vaak ik deze dingen wel niet hoor als het gaat om baringspijn. Zucht..

Zeker, pijn tijdens de bevalling is een ánder soort pijn dan wanneer je je hand op een kookplaat legt of je pols breekt. Pijn tijdens de bevalling is géén signaal van je lichaam dat er iets “mis” is, geen signaal van “gevaar”.

Desondanks, kan een bevalling wel VERRREKTE PIJN DOEN. Bij een van mijn eigen onderzoeken onder vrouwen met een traumatische bevallingservaring stond ‘hevige/ondraaglijke pijn’ IN DE TOP 3 redenen voor het trauma!

Is het dan een schande als je als barende vrouw kiest voor pijnstilling. Natuurlijk niet! Goed als je weet van de mogelijkheden, voors- en tegens, en risico’s (want die zijn er natuurlijk). Maar wel een keuze. Jouw keuze, als barende vrouw.

Goed ook om te weten dat pijnstilling niet 1-2-3 geregeld is. Dat was vorige week nog op EenVandaag, naar aanleiding van een paar eerdere artikelen waaronder deze in de NRC waar ik aan mocht meewerken.

Maar zélfs niet als alles en iedereen 100% op elkaar is afgestemd en (in het geval van een ruggenprik) de anaesthesist beschikbaar is. Dan nog heb je een infuus nodig, een monitor, een CTG (meestal een half uurtje, om te weten dat de conditie van de baby goed genoeg is), een verpleegkundige en (bij een morfinepomp) ook een verloskundige of een arts. Laat je vooral van te voren informeren door je verloskundige of gynaecoloog wat er in jouw regio mogelijk is, en wat eventuele alternatieven zijn. En wacht niet tot het állerlaatste moment, dat je écht niet meer kan, voordat je er om vraagt….

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

1 Reacties op ""Pijn is fijn". Grapjas."

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Beval Beter