Geen categorie

05

feb'23

“Laat het los”

“Je moet gewoon een beetje loslaten, dan komt het vanzelf goed”. Vaak gehoord, en voor wat betreft de fantastische werking van het vrouwenlichaam: helemaal waar. Maar in je hoofd de controle loslaten..? In de cursussen die ik geef gaat het veel over hoe vrouwen met weinig cognitieve flexibiliteit een grotere kans hebben op een traumatische bevallingservaring. Kort door de bocht, degenen die zeggen: ‘ik MOET zonder pijnstilling bevallen, anders heb ik gefaald’, ‘ik wil PERSE een ruggenprik, anders kan ik …

Lees meer

22

dec'22

Kraambed DO’s & DON’T’s bij trauma

“Ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen, als iemand een nare bevallingservaring heeft gehad. Ik wil dat ze zich door mij gehoord voelt, maar wil haar ook geen trauma aanpraten”. Dat vertelde één van de deelnemers aan de scholing ‘Begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring’ als reden waarom ze zich had ingeschreven. ZES do’s & don’ts voor de eerste weken na de bevalling: 1. Stel neutrale, open vragen: Hoe is de bevalling voor je geweest? NIET, hoe …

Lees meer

05

aug'22

Als het maar gezond is…?

“Kijk, jullie krijgen een meisje!” . Grote ogen. Een onderdrukte vloek. Dikke tranen. Huilen met grote uithalen. Paniek. Ik kon het niet direct plaatsen. Had met haar te doen, kennelijk was haar wens héél anders. Haar partner keek me met grote vragende ogen aan. Ergens bekroop me wel even de gedachte Joh, ‘als het maar gezond is’, toch!? . Wat ben ik blij dat ik dát niet heb gezegd.. In plaats daarvan, toen ze van de eerste schok was bekomen, …

Lees meer

04

mrt'22

Het Gouden Uur

Hier mijn lieve E. & ik ❤️. De meeste moeders zullen wel weten waar ik het over heb, en geboortezorgverleners ook. Maar is het nou écht zo belangrijk? Je kan nog je hele leven knuffelen met je kind.. toch..? Uit een interview met NU.nl : >> Moeders die het uur na de bevalling met hun baby huid-op-huid doorbrengen en beginnen met borstvoeding, hebben een minder grote kans op het verlies van meer dan een halve liter bloed. Een langere borstvoedingsduur …

Lees meer

04

mrt'22

Feit of Fabel?

1: Vrouwen houden vaker een negatief gevoel over aan hun bevalling dan vroeger. 2: PTSS na de bevalling kun je zelf voorkomen. 3: Hoe langer je bevalling duurt, hoe heftiger je er later op terugkijkt. 4: Betere communicatie kan veel bevaltrauma’s voorkomen. 5: Als je eerder in je leven te maken hebt gehad met depressies is de kans op neerslachtigheid na de bevalling groter. Ouders van Nu vroeg mij mee te werken aan hun Podcast serie. Luister hem HIER als …

Lees meer

02

feb'22

Het plakkertje. Dat geen plakkertje is.

>> Artikel website Ouders van Nu << Er was eens…. een plakkertje, dat geen plakkertje is. Of te wel: de schedelelectrode. Geen eufemistisch plakkertje, geen liefelijk draadje, maar een heus schroefdraadje. Net als de veer in een balpen, maar dan kleiner, dunner en korter. Dat schroefdraadje zit ook niet OP, maar IN het hoofdje van de baby — als een schedelelectrode wordt gebruikt tijdens de bevalling om de hartslag van de baby te monitoren. Doet dat pijn? Tja, de baby …

Lees meer

08

jan'22

“Oerkracht gezocht”

VEILIGHEID — ‘Wat is ervoor nodig om jezelf veilig, gehoord en gerespecteerd te voelen? Schrijf dat vooral op in je geboorteplan. Voor veel mensen geeft thuis een gevoel van veiligheid. Je bent in je eigen sfeer, je kunt het op jouw manier doen. Dat geeft voor veel vrouwen rust. Tegelijktijdig zijn er ook vrouwen die zeggen: ik moet er niet aan denken, die rotzooi. Die vinden het fijn om op een plek te zijn waar ingrijpen en eventueel extra zorg …

Lees meer

02

sep'21

Consultkaart Bevallingsgerelateerde PTSS

De Richtlijn Bevallingsgerelateerde PTSS krijgt een vervolg 🙂 Nee, niet nóg een richtlijn, en ook geen update (hij is pas 2 jaar oud). Maar wel een Consultkaart! Een praktisch A4tje voor in de spreekkamer én online, te raadplegen door vrouwen met een traumatische bevallingservaring en zorgprofessionals. Wat moet er op dit A4tje staan? Daar zijn we nu mee bezig. Input van vrouwen die zélf een traumatische bevallingservaring hebben gehad is ZEER welkom! Wat wil je weten of had je willen …

Lees meer

02

sep'21

“Pijn is fijn”. Grapjas.

— “Pijn hoort er bij”— “Met pijnstilling heb je het niet écht helemaal zelf gedaan, je kind baren”— “Vroeger deden we het toch ook zonder !?!” Het is nog nét geen ‘pijn is fijn’, maar hoe vaak ik deze dingen wel niet hoor als het gaat om baringspijn. Zucht.. Zeker, pijn tijdens de bevalling is een ánder soort pijn dan wanneer je je hand op een kookplaat legt of je pols breekt. Pijn tijdens de bevalling is géén signaal van …

Lees meer

04

aug'21

Pijnstilling tijdens de bevalling

Richtlijn versus Realiteit. Elke vrouw heeft recht op 24/7 medicamenteuze pijnbestrijding. Maar in de praktijk kan niet altijd aan deze verzoeken worden voldaan. Artikel in NRC waarvoor journalist Floor Bakhuys Rozenboom mij en anderen interviewde: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/03/de-anesthesioloog-is-er-bij-zware-pijn-niet-altijd-a4053573?t=1628113567 Uit het artikel: ‘Volgens Claire Stramrood, gynaecoloog in het Flevoziekenhuis, is dat een mooie uitkomst, maar biedt het onderzoek geen sluitend antwoord op sommige knelpunten die worden gesignaleerd. „Als in een ziekenhuis 24/7 een ruggenprik kan worden aangeboden, zegt dat nog niets over hoelang …

Lees meer

15

jul'21

Workshop met Esther!

Tromgeroffel…….. De eerste partnership van Beval Beter is een feit! Samen met verloskundige Esther George van Hypnobirthingrandstad heb ik op 7 juli de eerste workshop “Preventie van traumatische bevallingservaringen” gegeven. Helemaal gewijd aan wat je als zorgverlener TIJDENS de bevalling kunt doen om bij te dragen aan een positieve bevallingservaring. Communicatie en begeleiding spelen een sleutelrol in hoe vrouwen de bevalling ervaren. Hierbij zijn 4 cruciale factoren te onderscheiden: Veiligheid, regie, taalgebruik en informed consent. Deze workshop biedt kennis en …

Lees meer

15

jul'21

Meedoen met zorgverbetering?

Consultkaart PTSS ! Na de richtlijn Bevallingsgerelateerde PTSS (2019) komt er nu ook een consultkaart: Een praktisch en duidelijk A4tje voor in de spreekkamer van de verloskundige en gynaecoloog. Als voorzitter van de commissie mag ik samen met de projectleider van KIMS/FMS ook dit project in goede banen leiden 🙂 We zoeken deelnemers voor een online groepsgesprek en/of vragenlijst over traumatische bevalervaringen. Ben jij tussen drie maanden en vier jaar geleden bevallen en heb je deze bevalling als traumatisch ervaren …

Lees meer
© 2024 Beval Beter