Kraambed DO’s & DON’T’s bij trauma

dr. Claire Stramrood
  | 
22 december 2022

“Ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen, als iemand een nare bevallingservaring heeft gehad. Ik wil dat ze zich door mij gehoord voelt, maar wil haar ook geen trauma aanpraten”. Dat vertelde één van de deelnemers aan de scholing ‘Begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring’ als reden waarom ze zich had ingeschreven.

ZES do’s & don’ts voor de eerste weken na de bevalling:

1. Stel neutrale, open vragen: Hoe is de bevalling voor je geweest? NIET, hoe goed bedoeld misschien ook: ‘Dat was vast traumatisch voor je!?’

2. Luister, en vraag zo nodig door; Doe geen aannames over dát of wát aan de bevalling traumatisch is geweest. Bevallingen die een aaneenschakeling van interventies waren, zijn zeker niet altijd een traumatische ervaring; En ook bevallingen ‘volgens het boekje’ ervaren sommige vrouwen als verschrikkelijk. Soms zit het vooral in een opmerking, blik, aanraking of iets wat is gezegd.

3. Wanneer de vrouw vertelt dat er vaak gedachten/beelden over de bevalling terugkomen: Benoem dat dit vaak voorkomt na een heftige ervaring én meestal in de loop van dagen tot weken minder wordt. Als dat niet zo is, kan ze hier hulp bij krijgen.

4. Raad de kraamvrouw aan om te praten over haar ervaring. Een gebrek aan sociale steun kan iemand heel eenzaam maken én vergroot de kans dat ze PTSS ontwikkelt.

5. Focus niet alleen op de goede uitkomst; Benoem dat verschillende emoties naast elkaar kunnen bestaan: Je kunt heel blij en dankbaar zijn voor je (gezonde) baby, maar óók heel boos, verdrietig of teleurgesteld over hoe je bevalling is gegaan.

6. Weet zorgverleners in jouw regio te vinden naar wie je kunt verwijzen bij vermoeden van PTSS (klachten). Vanuit de EMDR-vereniging is een verwijslijst beschikbaar met GGZ-professionals, met affiniteit met psychische klachten rond de bevalling, die traumatherapie aanbieden. Deze lijst vind je oa op www.bevalbeter.nl/downloads

Wil je meer weten over hoe je fysiologische reacties van pathologie onderscheidt?
Tips voor vragen, signaleren en screenen?
Wat je als verloskundig zorgverlener, JGZ professional, kraamverzorgende of huisarts/POH zelf kan doen, en wanneer je doorverwijst?

Je bent van harte welkom bij de online workshop ‘Begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring’. Kan ook op locatie / in-house, neem gerust contact op.

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Kraambed DO's & DON'T's bij trauma"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Beval Beter