Over oxytocine..

dr. Claire Stramrood
  | 
6 april 2021

Het knuffelhormoon

Je lijf (hersenen) maakt zelf oxytocine aan, bij knuffelen, seks en andere fijne dingen, én bij de bevalling. Oxytocine zorgt er voor dat je baarmoeder samentrekt, en daarmee voor weeën die leiden tot ontsluiting en uiteindelijk de geboorte van de baby.

Oxytocine (merknaam Syntocinon®) wordt ook veel gebruikt in synthetische vorm. Als weeënopwekker bij het inleiden van de bevalling, bij bijstimulatie (extra/effectievere weeën), en ook na de bevalling om je baarmoeder supergoed te laten samenknijpen zodat de placenta geboren wordt en je niet te veel bloed verliest.

Feiten en fabels

Er wordt van alles beweerd over synthetische oxytocine, vooral dat het zou (kunnen) leiden tot depressie en angst na de bevalling. Wat is hier van waar..? Er is best wat onderzoek naar gedaan, maar bijna alles observationeel/cross-sectioneel. Dwz: er wordt een verband gevonden tussen de twee, maar het is niet duidelijk of dat ook een oorzakelijk verband is, en of er wellicht een andere (onbekende) factor een rol speelt. Maw: wat de kip en wat het ei is.

Het is uiteraard denkbaar dat je van synthetische oxytocine depressief of angstig kan worden. Maar… er zijn ook tig andere verklaringen voor het verband dat in sommige studies wordt gevonden. Lees in comments!

Ergens wel enorm raar dat als er toch wel aanwijzingen hiervoor zijn, bij een middel dat op zo’n enorme schaal wereldwijd wordt gebruikt, dat dat nooit echt goed wordt uitgezocht…

All in all kan je wat mij betreft concluderen dat er best wat studies zijn die een verband leggen tussen oxytocine en psychische klachten na de bevalling, maar dat het nog maar ZEER de vraag is (lees: geen enkel hard bewijs) dat dit komt DOOR de synthetische oxytocine.

Wil je zelf artikelen hierover lezen? Ga dan naar Pubmed.gov, en oordeel zelf over de artikelen met deze nummers:
32683141
27295067
27320943
21562482
30306269

Andere verklaringen?

Bijvoorbeeld
(1) vrouwen die al angstig(er) of depressief(ver) zijn maken zelf minder oxytocine aan, en hebben dus meer/sneller synthetische oxytocine nodig (zou ergens in elk geval voor angst logisch zijn, want angst = meer adrenaline = minder oxytocine), of
(2) er is een derde factor die gerelateerd is aan minder eigen oxytocine / meer synthetische oxytocine behoefte én depressie/angst. Bijvoorbeeld: bij gecompliceerde/traumatische bevallingen vaker oxytocine (zowel voor inleiding/bijstimulatie als postpartum) en dat is weer gerelateerd aan depressie/angst na de bevalling), of ander voorbeeld: het is helemaal niet de synthetische oxytocine die relevant is, maar de concentratie van je eigen endogene oxytocine….

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Over oxytocine.."

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Beval Beter