Professioneel Huilen
Het overviel me.Nog nooit eerder had ik meegehuild met een patiënte.Nu ik het opschrijf is er een stemmetje in mij dat zegt “Zeg, Doc, dat is wel écht heel onprofessioneel”.En misschien denk jij dat ook wel.. Eerlijk gezegd had ik het ook niet verwacht.Ik heb de afgelopen 12 jaar echt wel de nodige verdrietige situaties meegemaakt.🖤 De oorverdovende stilte als een kindje wordt geboren dat in de buik is overleden.💜Overrompelde ouders van een veel te vroeg geboren kindje.💙Moeders die zó …
Lees meerTrots
“Als je mijn Bevalcursus volgt, krijg jij die fantastische thuisbevalling! “ Vandaag kwam ik er weer eentje tegen. Zo’n post van een zelfbenoemde bevallings-expert. “Doe dit of dat en: Je bevalling gaat zoals jij wil” Irritatie, frustratie en verdriet vechten dan om mijn aandacht. Want het is zo’n ongelooflijke onzin. Tegen iedereen die dit soort dingen verkondigt zou ik willen zeggen:Sta je er wel eens bij stil wat zo’n opmerking kan losmaken bij vrouwen bij wie die thuisbevalling niet “gelukt” …
Lees meerDe Omdraai-Techniek
Had je deze post gelezen, over hoe GZ-psycholoog Maartje de baby van Sally wilde betrekken bij de EMDR sessies in de zwangerschap? Er was nog wel een ‘dingetje’ met deze casus…. Maartje mailde mij er een paar weken later over. Linde, de verloskundige van Sally had contact met haar opgenomen; Sally had namelijk nooit haar eerdere traumatische bevallingservaring met haar verloskundige nabesproken. Te moeilijk, te confronterend, ze durfde het niet. Nu wel! Maar Linda zag er zelf een beetje tegenop….. …
Lees meerDe buikbaby bij de EMDR behandeling betrekken
“Hoe kan ik de ongeboren baby betrekken bij een EMDR sessie in de zwangerschap?” 🤷🏻♀️ Maartje, GZ-psycholoog, stuurde mij deze vraag n.a.v. het filmpje dat ik had opgenomen over de veiligheid van EMDR behandeling in de zwangerschap.“Fijn dat nu echt is aangetoond dat dit niet schadelijk is, maar ik zou zo graag ook de baby van Sally (mijn cliënt) dan bij de EMDR sessie betrekken. Hoe doe ik dat?” Wat een mooie vraag! En één die aan bod komt tijdens …
Lees meerEMDR in de zwangerschap: Yaay or Naay?
Ik kreeg van IMH Nederland het verzoek om een bijdrage te leveren aan hun “Vraag van de Week”. Leuk! Lange tijd is er de hypothese geweest dat traumatherapie, waaronder EMDR, mogelijk schadelijk zou zijn in de zwangerschap. De gedachte was dat, omdat je tijdens de behandeling tijdelijk de spanning in het lijf verhoogt (hyperarousal), dit een negatief effect op de ongeboren baby zou kunnen hebben. We weten natuurlijk dat stress tijdens de zwangerschap niet goed is, voor de moeder en …
Lees meer“Laat het los”
“Je moet gewoon een beetje loslaten, dan komt het vanzelf goed”. Vaak gehoord, en voor wat betreft de fantastische werking van het vrouwenlichaam: helemaal waar. Maar in je hoofd de controle loslaten..? In de cursussen die ik geef gaat het veel over hoe vrouwen met weinig cognitieve flexibiliteit een grotere kans hebben op een traumatische bevallingservaring. Kort door de bocht, degenen die zeggen: ‘ik MOET zonder pijnstilling bevallen, anders heb ik gefaald’, ‘ik wil PERSE een ruggenprik, anders kan ik …
Lees meerKraambed DO’s & DON’T’s bij trauma
“Ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen, als iemand een nare bevallingservaring heeft gehad. Ik wil dat ze zich door mij gehoord voelt, maar wil haar ook geen trauma aanpraten”. Dat vertelde één van de deelnemers aan de scholing ‘Begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring’ als reden waarom ze zich had ingeschreven. ZES do’s & don’ts voor de eerste weken na de bevalling: 1. Stel neutrale, open vragen: Hoe is de bevalling voor je geweest? NIET, hoe …
Lees meerAls het maar gezond is…?
“Kijk, jullie krijgen een meisje!” . Grote ogen. Een onderdrukte vloek. Dikke tranen. Huilen met grote uithalen. Paniek. Ik kon het niet direct plaatsen. Had met haar te doen, kennelijk was haar wens héél anders. Haar partner keek me met grote vragende ogen aan. Ergens bekroop me wel even de gedachte Joh, ‘als het maar gezond is’, toch!? . Wat ben ik blij dat ik dát niet heb gezegd.. In plaats daarvan, toen ze van de eerste schok was bekomen, …
Lees meerHet Gouden Uur
Hier mijn lieve E. & ik ❤️. De meeste moeders zullen wel weten waar ik het over heb, en geboortezorgverleners ook. Maar is het nou écht zo belangrijk? Je kan nog je hele leven knuffelen met je kind.. toch..? Uit een interview met NU.nl : >> Moeders die het uur na de bevalling met hun baby huid-op-huid doorbrengen en beginnen met borstvoeding, hebben een minder grote kans op het verlies van meer dan een halve liter bloed. Een langere borstvoedingsduur …
Lees meerFeit of Fabel?
1: Vrouwen houden vaker een negatief gevoel over aan hun bevalling dan vroeger. 2: PTSS na de bevalling kun je zelf voorkomen. 3: Hoe langer je bevalling duurt, hoe heftiger je er later op terugkijkt. 4: Betere communicatie kan veel bevaltrauma’s voorkomen. 5: Als je eerder in je leven te maken hebt gehad met depressies is de kans op neerslachtigheid na de bevalling groter. Ouders van Nu vroeg mij mee te werken aan hun Podcast serie. Luister hem HIER als …
Lees meerHet plakkertje. Dat geen plakkertje is.
>> Artikel website Ouders van Nu << Er was eens…. een plakkertje, dat geen plakkertje is. Of te wel: de schedelelectrode. Geen eufemistisch plakkertje, geen liefelijk draadje, maar een heus schroefdraadje. Net als de veer in een balpen, maar dan kleiner, dunner en korter. Dat schroefdraadje zit ook niet OP, maar IN het hoofdje van de baby — als een schedelelectrode wordt gebruikt tijdens de bevalling om de hartslag van de baby te monitoren. Doet dat pijn? Tja, de baby …
Lees meer“Oerkracht gezocht”
VEILIGHEID — ‘Wat is ervoor nodig om jezelf veilig, gehoord en gerespecteerd te voelen? Schrijf dat vooral op in je geboorteplan. Voor veel mensen geeft thuis een gevoel van veiligheid. Je bent in je eigen sfeer, je kunt het op jouw manier doen. Dat geeft voor veel vrouwen rust. Tegelijktijdig zijn er ook vrouwen die zeggen: ik moet er niet aan denken, die rotzooi. Die vinden het fijn om op een plek te zijn waar ingrijpen en eventueel extra zorg …
Lees meer